پنجشنبه 9 فروردين 1403

 
 
     
 
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
آگهي درهموطن 
اخبار در موبايل 
آرشيو روزنامه 
تماس با ما 
توصيه روز
:: بازار کامپيوتر ::
معرفی تبلت چهار هسته‌يی شرکت ASUS‎
:: نکته آموزشی ::
چگونه گوشی اورجینال را از تقلبی تشخیص دهیم؟

اخبار داخلی رسانه به بهانه چهارمین سالگرد زلزله کرمانشاه،زلزله کرمانشاه در آیینه روزنامه نگاری بحران

 
 

هموطن سلام , دوشنبه 24 آبان 1400

به بهانه چهارمین سالگرد زلزله کرمانشاه،زلزله کرمانشاه در آیینه روزنامه نگاری بحران

 
 

هموطن آنلاین-منصور ساعی-امروز چهار سال از این واقعه دردناک می گذرد؛ اما این حادثه فراموش شده است این درحالی است که بعد از وقوع بحران گزارش های تحقیقی پسابحران از خود بحران مهم تر است.

هموطن آنلاین-منصور ساعی-امروز چهار سال از این واقعه دردناک می گذرد؛ اما این حادثه فراموش شده است این درحالی است که بعد از وقوع بحران گزارش های تحقیقی پسابحران از خود بحران مهم تر است. روزنامه نگاران وخبرنگاران ایرانی باوجود اینکه در کشوری زندگی می کنند که مستعد بحران های طبیعی(زلزله وسیل و ...)وغیر طبیعی(آتش سوزی و انفجار و تصادفات) است، اما آموزش تخصصی روزنامه نگاری بحران و پوشش خبری بحران را ندیده اند.
🔹در واقع گرچه بحران را تجربه کرده و می کنند؛ اما با شیوه و نحوه بازنمایی آن از نظر حرفه ای و اخلاقی آشنایی ندارند. بخشی از این موضوع برمی گردد به اینکه متاسفانه تجربه زیسته روزنامه نگارانی که در بحران ها حضور داشته اند، مستند نشده و به صورت یک کتاب یا دوره آموزشی درنیامده است. لذا هربار که بحران رخ می دهد از نو چرخ را اختراع می کنیم و دچار اشتباهات و خطاهای حرفه ای و زیرپاگذاشتن کدهای اخلاقی می شویم.
🔹علاوه براین در دوره کنونی رسانه های اجتماعی و شهروندخبرنگاران- که تولیدکنندگان آماتور محتوای رسانه ای هستند- به رقیبی جدی تبدیل شده اندوقدرت بسیج افکار عمومی را از رسانه های سنتی و جریان اصلی گرفته اند.درواقع یک کلیپ و عکس و تصویر یا پیام یک فرد مشهور در رسانه های اجتماعی موجب واکنش عمومی مخاطبان می شود. اما مطالب خبرنگاران در لابه لای این محتواها گم می شود. به نظر من رسانه های جمعی به دلیل تاخیر در اطلاع رسانی در حین بحران دررقابت با رسانه های اجتماعی می بازند. خبرنگاران باید حین بحران و پس از آن تولید محتوا و حضور در رسانه های اجتماعی را جدی بگیرند. زیرا باید قبول کنیم که اکنون ضریب نفوذ رسانه های اجتماعی به دلیل توسعه زیرساخت های ارتباطی و تلفن همراه هوشمند بسیار افزایش یافته و قابل مقایسه با رسانه های جمعی سنتی نیست.
🔹خیلی از خبرنگاران رسانه ها در ایران قبل از ورود به بحران طرحی اندیشیده شده برای پوشش خبری بحران ندارند. بیشتر مبتنی بر ابتکارات و خلاقیت فردی در هنگام مواجهه با پدیده بحران زاست. البته گرچه خلاقیت خوب است؛ اما اگر همراه با پیامدسنجی نباشد می تواند بحران را تشدید کند یا موجب تقویت احساس گرایی و ملتهب کردن بیشتر فضای جامعه و ایجاد اختلال در فرآیند مدیریت بحران، کاهش سرمایه اجتماعی نهادهای امدادی و اختلال در کمک رسانی به آسیب دیده گان می شود. تجربه زیسته روزنامه نگاری بحران در ایران همواره با آزمون خطا روبرو بوده است.مستندسازی تجربه های روزنامه نگاری بحران در ایران انجام نشده است. این مثلت رهبری، مدیریت و مردم باید مبتنی بر تجربه زیسته بومی و برساخت آن باشد.
🔹روزنامه نگار ایرانی تا چه میزان دانش مدیریت بحران دارد؟ تا چه میزان به تاثیرات پیام های رسانه ای بر روح و روان و فکر و ذهن مردم آشنایی دارد؟ تا چه میزان به ابعاد و مراحل روزنامه نگاری آگاهی دارد؟ تا چه میزان از افکار عمومی و مخاطبان شناخت دارد؟ و...
🔹اینها سوالاتی است که به نظرمن در میان بسیاری از روزنامه نگاران ایرانی حتی روزنامه نگارانی که در بحران ها حضوردارند، پاسخ مثبتی نمی توان یافت. لذا در زلزله کرمانشاه و ورزقان و بم و... روزنامه نگاران ایرانی نه به طور مستقل و بی طرفانه و مبتنی بر خواست و انتظارات مخاطب؛ بلکه از زاویه دوربین رسانه و سیاست های رسانه ای خود به پوشش خبری بحران پرداختند و هر بحرانی در ایران بهانه ای برای حمله به نهادهای رسمی ودخالت امر سیاسی در یک بحران طببیعی است. لذا قربانیان دخالت امر سیاسی در بحران های طبیعی، مردم هستند.
🔹 روزنامه نگاران ایرانی سه تا چهار ماه بعداز زلزله کرمانشاه، دیگر آن سوژه را دنبال نکردند.به عبارتی روزنامه نگاری بحران فقط محدود به روزهای داغ وقوع بحران است و بعداز فروکش کردن داغ حادثه، رسانه ها از رویکرد گزارشگری تحقیقی و گزارشگر توسعه برای رصد و پایش بازسازی و ترمیم خسارت ها کمتر استفاده می کنند.
🔹اصولاً در سرفصل های دانشگاه ها و موسسات علمی و آموزشی که رشته روزنامه نگاری در آنها آموزش داده می شود.، یک درس یا سرفصل روزنامه نگاری بحران ندارند. به نظرمن به دلیل بحران خیز بودن کشور ایران، ضروری است که یک مقطع تحصیلی کارشناسی یا کارشناسی ارشد در مورد روزنامه نگاری بحران تعریف شود تا افرادی متخصص را برای پوشش خبری بحران در ایران آموزش داده شوند. این یک نیاز جدی است.

 
 
   
 
تحليل
:: اقتصادی ::
شارژ اضافی ۱۲۰هزار تومانی «یارانه‌ها» ذخیره نمی‌شود/ نحوه بهره‌مندی از این شارژ
:: فناوری اطلاعات ::
آغاز دور جدید حراج شماره‌های رند همراه اول
:: روی خط جوانی ::
چه زمانی برای اولین بار بگوییم "دوستت دارم"
:: ورزش ::
همه چیز درباره خویچا کواراتسخلیا، مارادونای گرجستانی
:: فرهنگ و هنر ::
قلم مقدس به‌دنبال معرفی اسوه برای نسل خبرنگاران است
:: حوادث ::
چهار مظنون در رابطه با پرونده مرحوم مهرجویی بازداشت شده‌اند

 
     
   
     
     
    ::  تماس با ما  ::  درباره ما  ::  sitemap  ::  آگهي درهموطن  ::
کليهء حقوق متعلق است به روزنامهء هموطن سلام. ۱۳۹۳ - ۱۳۸۳
طراحی و اجرای سايت : شرکت به نگار